Idén lemaradtam a eperlekvár befőzésről, illetve a bodzaszörp készítésről, de piros gyümölcsös dzsemet mindenképp szerettem volna készíteni, így vettem is egy 1 kg áfonyát. Nem volt túl olcsó, (960 Ft/kg) de ha elolvassátok mennyi mindenre jó, és ha belegondolunk, hogy az üzletben egy kis üveg lekvár legalább 5-600 Ft, akkor látni fogjátok, hogy érdemes beinvesztálni. Ebből 2 db 400 ml és 1db 200 ml-es üveg lett. Sztíviás befőzőcukorral készítettem, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják! (ill. fogyókúrázók)
Egy-két érdekesség az áfonyáról:
- 100 gramm áfonya csak mintegy 42 kalóriát tartalmaz
- a szív- és érrendszeri betegségek gyógyszere
- csökkenti a „rossz” koleszterin mennyiségét a vérben
- Az öregedéssel járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére időseknek diétaként ajánlják
- a szembetegségek természetes gyógyszere
További érdekességek, receptek: mindmegette.hu
Ahogy én készítettem:
- 350 g sztívia befőzőcukor
- 1 kg áfonya
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál őrőlt koriander
Elkészítés:
Jól megmossuk az áfonyát, majd egy botmixmerrel egy picit pépesítjük. Mehet rá a cukor, a citromlé és a koriander majd hagyjuk 3-4 órát állni. Feltesszük főni, majd forrástól számított 5-6 perc után levesszük a tűzről. (Pont úgy készítettem, ahogy a befőzőcukor zacskóján szerepelt.) Az üvegeket forró mosószeres vízben elmostam, majd sütőbe tettem szárítani. Mikor forró volt és száraz, beletettem az éppen elkészült dzsemet is, gyorsan fejjel lefelé fordítottam pár percre, majd vissza és meleg dunsztba raktam egész éjszakára.
Három teljes üveg lett, és egy negyed, ezért azt ma meg is tudtam kóstolni! Hááát nagyon finom!!!