ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Állatok Világnapja

2021. szeptember 29. - sebidori91

Az évben az egyik kedvenc jeles napom az Állatok Világnapja. Ilyenkor mindig egy szuper nappal készülünk a gyerekeknek; különféle kvízekkel, játékokkal, programokkal. Akár egy-egy állatcsoportra is koncentrálhatunk az adott évben; lehetnek erdei, vízi, háztáji, repülő állatok stb. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a kedvenc játékainkat. Remélem, ti is találtok közöttük olyat, amit eddig még nem csináltatok! :) 

  • Állatmenhely számára gyűjtést rendezni

Vegyétek fel a kapcsolatot a legközelebbi állatmenhellyel és kérdezzétek meg mire lenne szükségük. A gyerekekkel beszélgessetek sokat arról, hogy mit jelent a felelős állattartás! Ha van rá lehetőség, látogassátok meg a menhelyet.  A mi óvodánkban már többször megfordultak a Szurkolók az állatkínzás ellen csapata, akik nagyon színvonalas kis előadást tartanak a gyerekeknek! 

  • Állatos sudoku

Ragasszatok fel egy 4*4 egy négyzethálót a csoportszobába/tornaterembe/asztalra és 4 különböző állatot nyomtassatok ki 4 példányba. A játék ugyanolyan mint a felnőtteknek a számokkal, minden sorban és minden oszlopban egy állat csak egyszer szerepelhet. Kisebbeknek 3*3-as, nagyobbaknak 5*5-ös is lehet! Gyurmaragasztóval helyezzétek el a képek 80%-át a többit a gyerekeknek kell megtalálni és jó helyre beilleszteni! Mi lelamináltuk a képeket a tartósság kedvéért. 

  • Állatok és árnyékuk párosítása

Jó kis figyelem, koncentrációs játék! Ehhez itt van néhány letölthető példa: memóriaként is lehet játszani, vagy pedig eldugjuk őket a csoportszobában és meg kell találni őket, összepárosítani. Akár kioszthatjuk a gyerekeknek, és egymást között kell megtalálniuk a párjukat! 

Kattintsatok a letölthető játékokért:

Vízi állatok 
Dzsungel állatok  árnyékuk

Bogarak

  • Hol van az élőhelyem? (erdőben, vízben, vízparton) 

Az állatok összekeveredtek, segíts nekik megtalálni az otthonukat! Használhatunk plüss vagy gumi/műanyag állatokat és tegyük őket rossz helyre. Ehhez szükségünk lesz egy  kis előkészületre. Csináljunk fészket, kutyaházat, odút, barlangot, méhkast,  egy edénybe rakjunk vizet. A gyerekeknek fel kell ismerniük, hogy melyik állat hova "való" hol van az igazi otthona. 

Vagy nyomtathatunk egy szép erdőt/mezőt/vízpartot és ezekre a helyekre kell elosztani az állatokat. 
Erdő: róka, mókus, bagoly, medve, madár, őzike, vaddisznó
Mező: nyuszi, tücsök, méhecske, hangya, fácán
Vízpart: kacsa, hattyú, szitakötő, béka, 

  • Állatok és bundájuk párosítása

Nagyíts fel képeket különböző állatok bundájáról/tolláról. Jól figyeljétek meg, majd próbáljátok hozzá párosítani az állatot. 

  • Az állatok mozgásának utánzása (rák, kígyó, gyík, medve, nyuszi, béka, ló, méhecske, pillangó)

Ha van óriási dobókockátok az a legjobb, ragassz mindegyik oldalára egy-egy állatot és a gyerekek dobhatnak vele, hogyan menjenek át a szoba egyik végéből a másikba? Ha nincs  dobókocka akkor esetleg hajtogass, vagy használj kávékapszulás dobozt!! :)

  • Állatok hangjának felismerése

A gyerekek csukják be szemüket, rakjunk fel 4-5-6 fotót állatokról a szobába. Ahhoz kell odamenni akinek a hangját hallják. Ha már jól megy, egy valakit válasszunk ki aki utánozza az egyik állat hangját és ez alapján kell kitalálni, hogy melyik állat lehet. 

  • Kedvenc állatos könyv behozása

Együtt nézegetés, beszélgetés a felelős állattartásról, hogyan kell viselkedni az állattal, mire van szüksége? 

  • Állatok és kicsinyeik párosítása

Itt főleg olyanra érdemes fókuszálni, akik nem ugyanúgy néznek ki, tehát változáson mennek keresztül a születéstől a kifejlett példányig. Pillangó, béka, hal, tőkésréce, kígyó, csibe, méh, 

  • Madáretető készítése és kihelyezése, beszélgetés a téli madáretetésről

Élő madárwebkamerák nézése. 

Állatok és lábnyomaik

Letölthető, nyomtatható memória, párosító játék:

Állatok 1

Állatok 2

Néhány feladatlap, színező: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr816697902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása