ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Föld napi játékok

2021. április 14. - sebidori91

fold_napja.png

Április 22. Föld Napja, erre az alkalomra minden évben készülünk az óvodában valami különleges programmal. Általában különböző állomásokat szervezünk, ahol a gyerekeknek más és más feladatot kell megoldaniuk. Tavaly teljesen elmaradt, online megpróbáltunk néhány ötletet átadni a szülőknek, de valljuk be őszintén, vagy megcsinálták, vagy nem. Idén, elvileg már nyitva lesznek az óvodák, de vírusvédelmi szempontokat figyelembe véve, valahogy máshogy kell megszerveznünk mindent. 

Lesznek, akik még nem jönnek majd óvodába, ezért most két külön csoportra osztom a játékokat. Egyik oszlopban az otthon is könnyedén megvalósítható játékok lesznek, a másik oszlopban, pedig az ovis csoportok számára megfelelő tevékenységeket olvashatjátok. 

Készülök egy feladatlapos bejegyzéssel is, kövessetek facebookon, hogy le ne maradjatok róla! :) 

Otthoni Játékok

  • Biztosan a ti környéketeken is van szemetes terület. Egy szép délután, vegyétek fel a maszkokat, kesztyűket és tisztítsatok ki egy kiválasztott részt. Lehet ez a játszótér környéket, a buszmegálló vagy a lakásotok előtti utcarész. 

  • Menjetek el együtt a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőhöz, vagy nézzétek meg a bevásárlóközpontok üveg-és aluminium visszaváltóját. Itt jó eséllyel találhattok majd elem és villanykörte gyűjtőpontot is! 

  • Tegyetek egy lavórba vizet és sok-sok műanyag kupakot. A gyerkőcöknek lábbal kell kiszednie mindet!

  • Vegyetek elő két nagyobb befőttes üveget. Az egyikbe öntsetek tiszta vizet, a másikba rakjatok egy marék szemetet a szemetesből: nézzétek meg hogyan változik a víz színe pár nap alatt. Melyikből innátok szívesen?

  • Készítsetek nejlon zacskóból papírsárkányt! 

    Nagyon egyszerű, csak kössétek össze a két fülét, arra tegyetek egy madzagot és már lehet is kimenni a szélbe. Hogy még csinibb legyen, színes nejlonzacskókból csíkokat is ragaszthattok rá!

  • Készítsetek papírmasé Földgömböt! Amire szükségetek lesz: ragasztó vízzel elkeverve, újságpapírcsíkok és egy gömb lufi. 

    DIY Paper Mache Planet Earth

  • Ültessetek valami finomat, mondjuk rukkolát! Gyorsan fejlődik és közben megbeszélhetitek, hogy mire van szüksége a növénynek! Ha átlátszó edényben csináljátok és tesztek magot az edény falához, akkor a gyökerét is meg tudjátok figyelni!

 

 

Óvodai játékok

  • Tartsatok papírgyűjtés! Vagy készítsenek a gyerekek fotómontázst arról, otthon hogyan gyűjtik a szemetet szelektíven. 

  • Nevezzetek ki víz és villanyfelelőst! Nekik kell emlékeztetni a társaikat, hogy ne pazarolják a vizet, és szólni, ha a villany égve maradt. Nagyon fontos feladat! 

  • Ha van udvarotok, egy kis helyen komposztáljatok. Gyűjtsétek az udvar leveleit egy helyre, kérjétek meg a szülőket hogy pár napig hozzanak otthonról konyhai zöld hulladékot. (zöldségek, gyümölcsök héja) Beszéljétek meg mi kerülhet a komposztba és mi nem. Ez a poszter segíthet: 

  • Jelöljetek ki egy halas tavat. Tegyetek bele sok-sok halacskát és szemetet is. A gyerekeknek ki kell válogatni és a megfelelő kukába rakni a szemetet. (üveg, műanyag, papír, komposzt)

  • Mi a baj a képpel? Beszélgetés:

 + 1 Letölthető játék: 

Vágd ki a kis képeket, a gyerekeknek el kell dönteniük, hogy a képeken látható cselekvés, vagy esemény jót tesz-e a földnek, vagy nem. Ha nem, miért nem? Kattintsatok a képekre a nagyobb méretért! :)

 fold_jatek.jpg fold_jatek2.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr916498944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása