Eljött a farsangi szezon, így itt az ideje fánkot enni! Nagymamám nagyon szuper szalagos fánkot csinál, ezért azzal nem is próbálkozom, inkább egy francia fánkot készítettem el, ez pedig a Paris-Brest. Négy alapanyagból készül az égetett tésztája, nagyon egyszerű elkészíteni, bár nekem a külseje nem nagyon jött össze, talán majd másodjára. Ettől függetlenül egy finom könnyű tésztájú krémes sütemény lett az eredmény. Erre mondják, hogy ronda és finom! :)
Hozzávaók ( kb 12 kisebb fánkhoz)
- 70 g liszt
- 150 ml víz
- 50 g margarin
- 3 tojás
Krém:
- 2,5 dl habtejszín
- 1 tábla csoki (én étcsodokoládét használtam, de lehet tejcsokit is fehércsokit is)
- vaníliakivonat
- pirított mogyorópehely/mandulapehely (hámozott, vékonyra szeletelt)
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet a vajjal, majd vegyük le a tűzről és folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a lisztet. Tegyük vissza pár percre a tűre, akkor jó, ha a tészta leválik az edény faláról. Hagyjuk pár percig hűlni, majd egyenként folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tojásokat. Így egy sűrű krémes tésztát kapunk. Melegítsük elő a sütőt, és a tepsibe tegyünk sütőpapírt amire porcukrot szórunk. Nyomózsák, vagy uzsis zacsi segítségével 2 cm széles karíkákat nyomjunk a tepsire. Mehetnek a sütőbe 20-25 percre. Én túl közel raktam őket és túl kicsi lyukat csináltam nekik, ezért a legtöbbnek a sütés végére nem lett kerék alakja...sebaj, majd legközelebb. Eközben a habtejszínt verjük fel a vaníliakivonattal, majd adjuk hozzá a felolvasztott csokit. Készen is van a krém. Ha étcsokit használtok, adjatok hozzá egy-két evőkanál porcukrot így nem lesz annyira keserű a krém. A csokikrémre tettem pirított mogyorópelyhet, így egy picit roppanós lesz minden harapás. :)