Ha már itt a Halloween, akkor Amerika, és ha Amerika, akkor amerikai almás pite recept!:) Mint ahogy a legtöbb édességet, ezt is már hónapokkal korábban elterveztem, hogy elkészítem, de valahogy nem vitt rá a lélek, vagy valami hiányzott hozzá. Nyáron, születésnapomra kaptam pite sütőt és most ősszel, az almafáinkról termett almával elkészítettem ezt a süteményt.
Meglepően egyszerű elkészíteni, és a hozzávalói is minden háztartásban megtalálhatóak. (még tojás sem szükséges hozzá!!)
Hozzávalók:
tészta:
- 35 dkg liszt (én fele-fele arányban használtam rétes és finom lisztet)
- 18 dkg kockára vágott margarin
- 2 ek porcurok
- 1 csipet só
- 1 dl víz
töltelék:
- 70-80 dkg alma ( ez kb 3 nagyobb két kisebb alma)
TIPP: az almák közé vágtam egy birsalmát, amitől kicsit pikánsabb lett az íze
- 1 citrom leve
- 0,5 dkg margarin
- 2 kávéskanál fahéj
- 1 ek méz
- 3 ek xilit (vagy sima cukor)
- 1ek liszt
Elkészítés:
Az almákat pucoljátok meg, majd nagyjából egyenlő méretű kockákra vágjátok fel. Egy citrom levével, a fahéjjal és cukorral főzzétek puhára, majd ha szükséges (túl sok levet ereszt az alma) adjatok hozzá egy kanál lisztet.
A tészta hozzávalóit jól gyúrjátok össze, majd 20 percre fóliába csomagolva tegyétek hűtőbe. Ha letelt az idő, szedjétek ketté és nyújtsátok akkora méretűre,hogy a formát ki lehessen vele bélelni. Végül a tetejét szurkáljuk meg villával és süssük 40-50 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
Tipp: Érdemes az alma töltelék alá egy kiskanál zsemlemorzsát szórni, hogy ne ázzon el a tészta!
A tetejét szórjuk meg porcukorral majd a formából vágva tálalhatjuk is, melegen még finomabb!!:)