ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Tojásfestés természetesen: vöröshagyma vs. lilahagyma

2015. április 02. - sebidori91

Anyuval már évek óta vöröshagyma-héjjal festjük a tojásokat, különlegessé pedig izgalmas levelekkel tesszük. Vásárláskor hallottam egy fülest, miszerint a lilahagyma héjával is tökéletesen működik. Gondoltam kipróbálom, és összehasonlítom az eredményt. Ebben a posztban lépésről lépésre láthatjátok, hogyan készülnek ezek a tojások, és fény derül arra is, van-e színbeli különbség a lila és a vöröshagyma között. 

hagymatojas17.JPG

 

A lilahagyma héja picit kevesebb a boltokban, így én elsőre csak 3 tojás színezésével próbálkoztam, hogy biztosan erős színt kapjanak. A vöröshagymából volt itthon rengeteg, így abból 5 tojást festettem. Szükség is volt ennyire, mert sajnos a főzés ideje alatt kettő megrepedt....

Szóval, elsőként szükségünk lesz pár izgalmas, cirádás levélre, ezek néznek ki a legjobban a tojásokon. Másodszor, elő lehet venni a lyukas harisnyákat, mert most szükségünk lesz rájuk. Próbáljunk világosabb színű tojásokat választani, mert azoknál nagyobb lesz a kontraszt a befestett és a levelek által megvédett eredeti tojásszín között. A tojás közepére helyezzük a levelet, ráhúzzuk a harisnyát, kifeszítjük és hátul megtekerjük, majd jó erősen megkötjük egy kötözővel. Fontos, hogy tényleg erősen feszítsük meg rajta a harisnyát, mert így a levelek nem fognak elmozdulni. Egy edénybe tegyünk egy marék hagymalevelet, majd a tojásokat, majd megint egy jó marék hagymalevelet. Nem nagyon tudok pontos mennyiséget mondani, minél több annál jobb, annál intenzívebb színt kapunk. Annyi vizet tegyünk rá, ami ellepi a tojásokat, Mehet a tűzhelyre és forrástól számítva még legalább 5-10 percig főzzük, majd hagyjuk a tojásokat a lében kihűlni. Ezután kivehetjük, vágjuk le a harisnyát, törölgessük meg, szedjük le a leveleket. Ha még fényesebb hatást szeretnék elérni, kenjünk be zsírral. 

 

 

És hogy van-e különbség a vörös és a lilahagyma festékszíne között? Íme a kép: 

hagymatojas18.JPG

Picit erősebb, lilásabb árnyalatot kapunk, de szerintem felesleges vele vesződni, ha vöröshagyma héjunk több van. 

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr917333126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása