Újabb szülinap, újabb torta recept! Ez szerintem egy viszonylag nehezebb, időigényesebb darab, viszont az eredmény nagyon mutatós és laktatós! :)
Szerencsére, ő sem igényel semmi extra, drága hozzávalót (na jó, kivéve a mandulát) így aztán tényleg bárki bármikor nekikezdhet.
(A recept a 2014.márciusi Nők Lapja Konyha újság 31. oldalán található)
Hozzávalók:
tészta:
- 5 dkg kocka margarin
- 1 tojás
- 40 dkg liszt
- 3-4 evőkanál tej
- 2 evőkanál méz
- 15 dkg cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tojást a tejjel elkeverjük, eközben vízgőz fölött elkezdjük olvasztani a mézet, margarint és cukrot. Ha a margarin elolvadt, szépen óvatosan belecsurgatjuk a tojásos tejet és sűrűre főzzük, majd langyosra hűtjük. Lisztet a szódabikarbónával elkeverjük, majd a folyékony hozzávalókkal összeöntjük. Összegyúrjuk hogy tésztát kapjunk. Ezt 4 egyenlő részre osztjuk és 24-26 cm átmérőjű körre (akár pizzasütő) nyújtjuk. Egyenként 10-12 percig sütjük.
Krém:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 tojássárgája
- 5 dl tej
- 10 dk kristálycukor
- 30 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
3 dl tejet felforralunk, közben a pudingport a maradék tejjel, cukorral és tojássárgájával csomómentesre keverjük. Amikor forr a tej, folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk a pudingporos tejet is. Addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Hagyjuk hűlni, addig margarint a porcukorral habosra keverjük robotgéppel. Ezt is hozzáadjuk a pudinghoz. Kész a krém.
Torta összeállíása:
- baracklekvár
- 10 dk hántolt mandula pirítva
- 1 tábla étcsoki + 2 evőkanál olaj
Minden tészta tetejére kenünk 3-4 evőkanállal a pudingból, majd a következő lap alját lekvárral kenjük meg és a tetjét újra pudinggal. Tehát így néz ki: tészta+puding+lekvár+tészta+...stb. Ahhoz hogy a krém jól kenhető legyen, legalább 2-3 órára hűtőbe kell tenni a torta összeállítása előtt. A torta oldalára is tegyünk a pudingból. Körbetekerjük a tortát folpackkal és hagyjuk puhulni másnapig. Másnap felolvasztjuk a csokit az olajjal és ráöntjük a torta tetejére. A pirított mandulát a széleire nyomkodjuk.