A csokis kuglóf alapreceptjét az egyik süteményes könyvemből vettem, ám itt is az ízlésemre alakítottam a receptet. Mivel tömény csokis édességről van szó, az itt elkészített mennyiség minimum 10 főnek elég, de talán 15-nek is.
Hozzávalók:
- kuglóf sütőforma
- 500g cukor
- 500g liszt
- 350g margarin
- 150 g keserű kakaópor
- 300 ml tej
- 5 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vanilliakivonat
- fél teáskanál só
Elkészítési idő : 20 perc, + 50-60 perc sütés
Elkészítés:
Először kikészítjük a kuglóf sütőnket. (1.kép) Kikenjük egy kis margarinnal, majd kilisztezzük hogy a tészta ne ragadjon le. (2.kép) Egy tálba helyezzük a lisztet, kakaót, sütőport és a sót, majd összekeverjük. (3.kép) A margarint cukrot és vanílakivonatot robotgéppel egy tálba krémesre keverjük, majd hozzáadjuk az öt tojást és ezekkel is simára keverjük. (4.kép) Ezután kézi habverőre váltunk, és szépen (folyamatos keverés közben) hozzáadjuk a száraz alapanyagokat, és a tejet. (5.kép)
A masszát csomómentesre keverjük (6.kép) majd a kivajazott-kilisztezett formába öntjük (7.kép). A süteményt előmelegített sütőbe rakjuk és 50-60 percig sütjük (8.kép). A kuglóf akkor jó, amikor a beleszúrt villán nem ragad meg a tészta. Ezután hagyjuk hűlni 15-20 percig, majd tegyük tálra. Vanília pudinggal tálalhatjuk!:) (9.kép)