Amikor közelednek az ünnepek,vagy szimplán egy közeli barátom születésnapja, (általában) már két-három héttel korábban elkezdek gondolkozni azon, mit is adhatnék neki. Lányoknál ez könnyebben megy, de van amikor valami mást, különlegesebbet szeretnék.
Ez az ajándékötlet karácsony előtt jutott eszembe, és a nagy sikerre való tekintettel, azóta újra és újra elkészítem. Az egész nagyon egyszerű: házi bonbon, selyempapírba csomagolva, (vásárolt, vagy saját készítésű) dobozba, vagy egy szép anyag zsákba.
Kókuszos bonbon
hozzávalók: (30-35 bonbonhoz)
- 2dl tej
- 8dkg Rama vaj
- 6dkg cukor
- egy csomag vanilliás cukor
- 2ek gríz
- 10-15 dkg kókuszreszelék
- 30dkg jó minőségű étcsokoládé (erre a bevonáshoz van szükség, azért fontos hogy jó minőségű legyen, mert felolvasztva folyósabb, így könnyebb vele dolgozni)
- 1ek olaj
Elkészítés:
A tejet a cukorral és a vajjal feltesszük főni, amikor felforr,folyamatos keverés közben beletesszük a kókuszreszeléket és a grízt. (így nem lesz csomós a gríz) Ha jól elkevertük, lefedjük 10-15 percre, hogy a gríz megpuffadjon. Megvárjuk amíg lehűl, majd betesszük a fagyasztóba egy 20-25 percre, vagy addig amíg jól formázható nem lesz a massza.
Mialatt hűl a kókuszos masszánk, az apróra tört csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd 1 ek olajat teszünk bele (ettől lesz szép fényes a csoki) . Mikor már formázható a kókuszos massza, kivesszük a hűtőből és nem túl nagy (ferrero csoki méretű) golyókat formázunk belőlük. Ha kész van mind, gyorsan egyenként beleforgatjuk a csokiba a golyókat, majd egy sütőpapírral kibélelt tálcára helyezzük őket. Jobb minőségű csokinál kb 2-3 óra a teljes megszilárdulási idő.
TIPP: díszíteni lehet kókuszreszelékkel, vagy színes torta díszítő golyókkal.
Az eredeti receptet innen vettem, de egy kicsit átvariáltam.
Ezután jöhet a csomagolás: hobby boltokban könnyen beszerezhető színes selyempapírokba, vagy vékonyabb (könnyen hajtogatható, nem szakadós) fényes papírokba lehet csomagolni. Ha szükséges valami szép szalaggal egyenként megkötjük a bonbonok csomagolását, hogy ne essen ki a papírból.
Készítettem egy kollázst, az előkészületekről, és a már elkészült,becsomagolt bonbonokról: