Nagyából 5 éve próbálkoztam utoljára túrógombóccal, de annyira borzalmasan sikerült, hogy azóta inkább meg sem próbáltam. Pedig imádom a túrógombócot! Sajnos, az előre fagyasztott túrós akármicsodák a közelébe sem érnek a nagymama által készített finom túros íznek. Találtam egy receptet, nagyon odafigyeltem és most megosztom veletek lépésről, lépésre!
Hozzávalók (16 közepes méretű, mint egy szilvás gombóc)
- 50 dkg túró
- 3 tojás szétválasztva
- 70 g búzadara
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Keverd össze a tojássárgáját a túróval, ebbe mehet a citrom héja, csipet só villával jól törd össze, majd folyamatos keverés közben add hozzá a búzadarát is. Fontos, hogy ne legyenek benne csomók. Végül jöhet az egy csomag vaníliás cukor.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel és nagyon óvatosan keverjük hozzá a túróhoz.
FONTOS: szerintem itt követik el sokan a hibát, hogy úgy keverik, hogy összetörik a hab, vagy nem is verik fel elég keményre. Arra gondoltam, hogy ha a madártejhez a fehérjehabot meg tudom főzni és nem esik szét, akkor ezzel is valahogy hasonlóan kell eljárnom.
Na de most, egy jó órára tegyük meg a hűtőbe, hogy a gríz megdagadjon.
Közben, vizet rakjunk fel egy kis kanál sóval.
Ha letelt az egy óra és forr a vizünk akkor vegyük elő a túrós masszát. Nem szabad hogy nagyon lobogjon a víz, mert akkor megint csak szét fog teljesen esni a gombócunk, épphogy forrjon, pöszörögjön.
A masszából gombócokat formáltam és egy szűrővel nagyon óvatosan beleeresztettem a forró vízbe majd kb 5 másodperc után (a fehérjének ennyi idő is elég) nagyon óvatosan beleengedtem a vízbe. Nem tört össze!!!! :)
Ha a gombócok feljönnek a víz felszínére, várok még 5 percet majd szűrővel veszem ki óvatosan a megpirított zsemlemorzsába.
Pillekönnyű!!
Szósznak: egy nagy tejfölbe kevertem 2 ek eritritet és egy ek mézet, majd ezt öntöttem a gombócokra.