ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Házi praktikák: takarítás

2015. augusztus 04. - sebidori91

Néhány hónapja kezdtem el használni a mindennapokban a szódabikarbónát, és azóta mindenkinek mesélem, hogy mennyire fantasztikus tisztítószer. Most úgy gondoltam, készítek egy bejegyzést a kedvenc házi tisztítószereimről, amelyek nem csak olcsóak, de szuper hatékonyak és mentesek a rengeteg mérgező adalékanyagtól.

Ecet

1 dl ecetet 2 dl vízzel hígítva tökéletes vízkőoldó, (ha nem kedvelitek az ecet illatát csepegtessetek hozzá néhány csepp illóolajat, egyébként az ecet "szaga" pár perc alatt elillan) és ha nem hisztek nekem, beszéljenek a képek: 

ecet2.jpg

ecet.jpg

Öblítőként is régóta használjuk, ugyanis rendkívül jó szagtalanító. Tegyünk a mosógépbe az öblítő helyére ecetet (1 - 1,5 dl) és a ruhák ráadásként puhák is lesznek. 

 

Szódabikarbóna

Szuper zsíroldó. A gáztűzhelyre csepegtetek egy kis vizet, mehet rá a szódabikarbóna pár percet várok, és egy szivaccsal könnyedén eltávolítom a koszt. 

szodab2.jpg

Így az edények hátuljára ragadt kosztól is megszabadulhatunk: 

szodab.jpg

  • Zsíroldó hatása miatt a felmosóvízbe is szoktam rakni pár kanállal. 
  • Kiválló szagtalanító, így ha egy pici csészével raktok a hűtőbe, akkor megszünteti a kellemetlen szagokat.
  • Gombaölő és vízlágyító, így én a lábáztató vizembe is szoktam tenni 2-3 evőkanállal. 

Bioboltokban szoktam vásárolni, egy 300 g-os zacskó mindössze 300 Ft!

Mosószóda

Őt is bioboltban szoktam vásárolni 2 kg-ot mindössze 700 ft-ért. A fehér ruhák ragyogóan fehérek lesznek. Tégy 3-4 evőkanállal közvetlenül a ruhákhoz a mosógépbe és ne használj más mosószert, ragyogóan fehérek lesznek a ruhák. 

Színes ruhákhoz mosódióval párosítva szoktam használni és csak 1-2 evőkanállal teszek hozzá. 

Hideg Zsíroldó

Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy idegen zsírfolt jelenik meg a ruhánkon. Mivel nem vettük észre, nem áztattuk be ezért nagyjából lehetetlennek tűnik a folt eltüntetése. Nem olyan régen próbáltam ki ezt a technikát, és most már egyre bátrabban próbálom ki különböző felületeken, színeken. Hideg zsíroldót fújok a zsírfoltra 5 perccel a mosás előtt, majd így rakom be a mosógépbe. A fotón láthatjátok, hogy a folt 80%-ban eltűnt, a következő mosás előtt is fújok rá a zsíroldóból. Ami a legjobb, hogy egyáltalán nem fakult ki a szín, nem színeződött el. 

95147457_2801064840006303_4074487031055515648_o.jpg

További ötletekért látogassatok el a blog facebook oldalára! :) 

https://www.facebook.com/becreative.blog

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr67678948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2015.08.05. 09:35:58

Ecetet ha öblítőnek hasznàlsz, egy idő után szépen berohad majd a mosógépbe, nem jó ötlet.

Szódabikarbóna, mosószóda: ezek lúgos kémhatású sók, gyengébb ill erősebb. Jól tisztít, de egy idő utàn meg fog látszani a nyoma, azaz tönkremegy a ruha ill lekopik a festék stb.

Grammar nazi on: olcsók, nem olcsóak.

(Törölheted a kommentet, de akàr el is gondolkozhatsz rajta, mert építő jellegűnek szántam)

prim 2015.08.05. 10:46:20

Elméletileg jók a felvetéseid, de a gyakorlatban több probléma is van vele. Ecet nagyon büdös, és ha öntöm akkor sok kell, ha meg egy kiürült spriccelős flakonba teszem akkor a permet szétmarja a tüdőm...Kávéfőzőbe meg a teafőzőbe sokkal jobban bevált a citromsav. 1 kg kb 1000 forint és kanál elég egy teafőző tisztításához. A mosódióval a gondom pedig az lenne hogy a mosásnak lehet hogy megfelel, de szagtalanításnak nem. Tehát hiába mossa az ember a ruhákat, de egyszerűen bödösek maradnak a ruhák. Az öblítő is szagtalanításra kell esetleg, de nem puhításra. A törölközö is akkor jó, amikor még olyan mint a smirgli...Pedig én kipróbáltam mert tetszett az ötlet még régebben, de sajnos visszakellet térni a vegyszerekhez, mert hatékonyabbak:(

sebidori91 2015.08.05. 10:50:54

@prim: Nem tudom, számomra az ecet nem büdös, tényleg elillan az illata 2 perc alatt, főleg ha vízzel hígítom, akkor meg aztán tényleg nem marja szét a tüdőmet.
A mosódióval együtt szoktam használni az ecetes öblítőt (és ezután még soha nem tapasztaltam, hogy büdösek maradtak volna a ruhák) vagy pedig sima, bolti öblítőt.
Van akinek ez válik be, van akinek meg az. Szerencse, hogy magunk választhatunk, ezek csak ötletek, amiket ki lehet próbálni. A citromsavat ki fogom próbálni, köszönöm az ötletet!

kozsu 2015.08.05. 12:22:20

Az ecetet már több mint tíz éve használom a a mosógépben. 10%-os ecetet 1.:1 arányban felhígítom vízzel. Calgon helyett használom, és semmi baja a mosógépemnek. Anno a Gazdasági versenyhivatal megbüntette a Calgont, mert a reklámban azt hirdette, hogy az ecet árt a mosógépnek, ami nem igaz. Szóval semmi bajt nem okoz, és a ruhák színét is megtartja.
A mosószóda nekem nem vált be. Sokan hirdetik a mosószóda, szódabikarbóna, nátriumperkarbonát hármast, de nem tett jót a ruhák anyagának. Ugyanakkor a nátriumperkarbonát a vanish alapanyaga, nagyon jó folttisztító. Azt használom, az Azur vegyszerboltan kapható a körúton. Sokkal olcsóbb, mint a vanish.

Lo Gikus 2015.08.05. 18:11:38

öblítőnek: 0.5dl ecet + 2 dl víz + 5-15 csepp illóolaj(100% növényi)
Mindenki kísérletezze ki a neki megfelelő kombinációkat vagy gugli. Van aki almaecetet használ.
Ha gagyi olajat vesz az ember, pl. párologtatáshoz való 300Ft-osakat, azok általában nyomot hagynak, sok esetben kőolaj alapú keverékek paraffintartalommal :(

szódabikát lehet 2 kg-os kiszerelésben is venni nagyon olcsón bioboltokban, lábáztatás, fürdés, fehérítés, térfogatnövelés céljára tökéletes. Az olcsóbbak ipari termékek, de vannak bányászottak is, ha valaki nagyon természeteset szeretne, ezek drágábbak. A wiki oldalán van még pár hasznos ötlet a felhasználására.

@scuynat
Az ecet mitől rohad be? Mennyit használtál?

Én öblítőnek használtam, illetve pár évente 2-3 liter 20%-os ecetet betolok egy mosásra ruha nélkül, hogy vízkőtelenítsen. Amikor elsőnek használtam, akkor fél vödör szutykot szedett ki a gépből az előző használók után, így azt tapasztaltam, hogy a hagyományos használat hoz létre rothadó szutykokat. De lehet hogy csak a recés cső és/vagy a tisztítás hiánya volt.

Én szeretem az ecetet használni (nem kell letüdőzni a savakat!), a bolti öblítőket és mosóporokat viszont nem bírom, mert van egy erőteljes vegyszer/mesterséges szaguk, ami nagyon zavar. Nagyobb boltokban a vegyi polcoktól több méterre már lehet érezni ezt a szagot, pedig ott be vannak csomagolva!

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2015.08.05. 18:12:41

Én 20%-s ecetet a mosogatógépben használok, öblítő-rekeszbe töltőm, a lassan 7 éves gép pont úgy néz ki, mintha most vettem volna.

Mosógépbe szerintem a citromsav jobb, de van, hogy 3-4 havonta éjszakára feltöltöm 2 liter 20%-s ecettel, majd hozzá annyi vizet, hogy a dobot félig ellepje (elöltöltős mosógépbe a mosószer adagolón keresztül nem nagy kunszt akár 15 liter vizet is beadagolni), reggelig a vízkő elfogy, kifőzni a gépet emiatt felesleges.

Ecettel vízkövet a fürdőből is próbálkoztam, de porlasztva még az én vegyész-tüdőmet is irritálta, citromsav oldat erre is hatékonyabb. (t*sco p*ppyben pl gyárilag van citromsav, nem is túl drága, abba szoktam még rakni kevés citromsavat, 2 éve tökéletes munkát végez)

Mosás: én nem pöcsölnék mosószódával és dióval, tönkremegy tőle a ruha vagy büdös lesz. Ha féltek a vegyszerektől akkor áztassátok a ruhát mosás előtt, akkor elég fele annyi mosószer is, öblítőt meg a ráírt hígítás helyett dupláztam, illata gyengébb, nem annyira bolyhos a ruha.

Majda 2015.08.05. 18:12:50

"Az ecet a ruhák színét is megtartja" - Ez annyira igaz, hogy ha ruhát festünk, utána ecetes vízben kell áztatni, hogy fixálja :)

Mosógépben ecetet én is használok öblítésre, évek óta, de szerintem 1-1,5 deci sok. Önteni szoktam, de csak keveset, mondjuk két-három evőkanálnyit. A ruháknak nem lesz tőle szaga, a mosógépnek nem lesz baja, mitöbb vízkő mentesítésre a szerelő is javasolta. Az egyetlen, amikor a szagát érzem, amikor betöltöm a gépbe.
süti beállítások módosítása