Azt hiszem, a környezetemben élők kezdenek hozzászokni (és egyben élvezik is), hogy ha ajándékozásról van szó, akkor én biztosan valamilyen házi készítésű finomsággal fogok készülni. Még születésnapomra kaptam egy nagyon jó könyvet, amiben rengeteg otthon elkészíthető bonbon és praliné recept van. Innen vettem az új receptet is, amit most megosztok veletek. (a könyvről bővebben információkat itt találtok.)
Ez egy egyszerű recept, aki csak próbálkozik az otthoni édességek elkészítésével bátran vágjon bele, mert garantált a sikerélmény!:) Ajándéknak is kiváló, igazi téli, finom csemege!:)
Hozzávalók: (egy adag, kb. két kis marék)
- megpucolt mogyoró, dió, mandula
- 3 ek cukor
- 40 ml víz
- 1 tábla tejcsoki
- kakaópor (opcionális)
Serpenyőben zsír nélkül pár perc alatt folyamatos keverés közben aranybarnára pirítjuk a magokat.
Felöntjük a cukros vízzel, majd addig főzzük, amíg a víz elpárolog és a cukor is lassan karamellizálódik (barnul).
Levesszük a tűzről és egy sütőpapírral kibélelt tálcára helyezzük egymástól szétválasztva.
Miután megszilárdultak, újra egy tálba tesszük. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit és a magokra öntjük. Átkeverjük, hogy mindenhova jusson és újra a sütőpapíros tálcára helyezzük, úgy rendezzük őket, hogy ne ragadjanak egymáshoz.
Végül megszórhatjuk kakaóporral vagy fahéjjal. Selyempapírral bélelt dobozba tegyük, hűvös helyen tároljuk.