ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Madáretető házilag

2013. január 12. - sebidori91

Mivel idén leesett az első tartós hó, ezért úgy gondoltam, kirakom a fából készült madáretetőmet. Ezt minden évben ki szoktam rakni, veszek bele madáreledelt, és addig kint van, amíg nem enyhül az idő. Idén azonban azt találtam ki, hogy készítek magam is.Gyorsan nekiláttam keresgélni az interneten, hátha úgy könnyebben kapok ihletet. Igazából találtam is gyönyörűséges szív, kör meg mindenféle alakút, amit nagyon egyszerű elkészíteni, de szerintem az időjárás viszontagságait nem igazán bírja ki.

madar3.jpg

(aki ki szeretné próbálni: faggyút, vagy a növényi zsiradékot fel kell olvasztani, hozzáadni a kevert madáreleséget (különböző magvak keveréke, áruházakban elég olcsón lehet hozzájuk jutni) és ezt a anyagot egy formába belerakni. Használhatjuk a karácsonyi kiszúró formákat, vagy csak gyúrjunk belőlük kis labdákat. A kör alakúakat tegyük nagy lyukú hálóba (narancsot, kivit lehet ilyen hálós zacskókban kapni) és így akasszuk fel a fára. A szív alakúakra pedig egy vastagabb tű segítségével tegyünk lyukat, azon fűzzük át a madzagot, amivel a fára akasztjuk. )

Találtam még olyan ötleteket is, hogy egy wc papír gurigát, vagy kéztörlő gurigát bekentek zsírral, vagy mogyoróvajjal (nem a sós és nem is az édes fajtára kell gondolni) és ezt meghembergették a magokba. Ezzel is az a gondom, hogy jön egy kisebb eső, vagy hó, és az egész a földön lesz, a guriga pedig szét lesz ázva. 

Kétféle etetőt készítettem, mind a kettő műanyagból, hogy az esőt és a havat is túléljék, és mind a kettőre rá tudnak szállni a madarak.

1. Műanyag tojástartóból

Amire szükséged lesz:

  • 6db-os műanyag tojástartó (csak az a fele, amelyikbe a tojásokat kell rakni)
  • madzag
  • hegyes olló/kés

Elkészítés: Vágjuk ketté a tojástartót, mert csak arra a felére lesz szükségünk, amelyikbe a tojásokat szokták tárolni. Tegyünk két lyukat a két középső kiálló műanyag csúcsra. (bocsi, nem tudom máshogy körbe írni:D) Ezen fűzzük át a madzagot, és alul kössünk rá két nagy csomót, hogy ne férjen ki a lyukon. Tegyük olyan helyre, ahol a macskák nem érik el és a madarak nyugodtan falatozhatnak.

madar2.jpg

2. Műanyag palackból

Amire szükséged lesz:

  • 1,5 l műanyag palack
  • alkoholos filc
  • olló,
  • hurkapálca
  • madzag

Elkészítés:

A filccel rajzoljunk meg egy elég nagy kört vagy egy kapu alakot, majd ezt vágjuk ki. A hurkapálcának az ollóval készítsünk kis lyukat a "bejárat" alá, és vele szemben az üveg hátulján is. Ezen dugjuk át a két hurkapálcát. (használhatunk egy vastagabb faágat is) Ha túl nagyra sikerül valahol a lyuk, és csúszkál benne a fa, tömjük ki rágóval. A kupakjára is egy lyukat készítsünk, amin átfűzzük a madzagot, aminek a végére két csomót kötünk. Visszatekerjük az üvegre a kupakot és már akaszthatjuk is fel az ágra. Nem érdemes papírral, vagy vizes bázisú festékkel kifesteni, mert az első esőnél lekopik. Én dekortapaszt tettem rá, azt is csak azért, hogy jól észrevehető legyen a "bejárat" teteje és alja.  Azért jobb, ez az etető, mert itt a magok nem áznak el. 

madar1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr505014135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása