Bár személy szerint én nem rajongok a dióért, azért még is csak mondhatjuk, hogy az ősz egyik legszebb ajándéka a dió. Rengeteg jótékony hatása mellett a téli süteményeket alap hozzávalója. Az erdőben sétálgatva szedtem néhány szem diót és meglepetésemre piros volt a belseje. Utánaolvastam az interneten és kiderült, hogy semmitől nem kell félni, teljesen normális az a dió is, ez csak egy nagyon ritka elváltozás amely se pozitív, se negatív irányban nem módosítja a dió minőségét.
Néhány hasznos tulajdonsága:
- javítja szervezetünk inzulintermelését ezért megelőzés érdekében érdemes fogyasztani belőle
- esszenciális zsírtartalmának köszönhetően segíti vérnyomásunkat az egészséges szinten tartani
- magas telítetlen zsírtartalmának köszönhetően csökkentheti a szervezet koleszterin szintjét
- napi néhány szem segít az érfalak rugalmasságának megőrzésében
- magas E-vitamin tartalmának köszönhetően immunerősítőnek is kiváló
Mit tartalmaz a dió:
Egy 13 dióbél-mintát összesítő részletes amerikai vizsgálati eredmény szerint 100 g száraz dióbélben átlagosan van:
• Víz 4,07 g
• Energia 654 kcal
• Energia 2738 kj
• Protein 15,23 g
• Olaj, zsír 65,21 g
• Szénhidrát 13,71 g
• Ásványi anyag 1,78 g
Tegnap egy óra alatt ennyi diót sikerült megpucolnom:
A dió héját se dobjátok ki! (legalábbis a nagyobb darabokat ne) Én is elraktam, mert koszorút szeretnék belőle készíteni! Csak dióhéjra, ragasztópisztolyra és egy koszorú alapra lesz szükségetek!