Első tavaszi hétvégén szülinapoztunk itthon, úgy hogy megint volt alkalmam sütni valami finomat!:) Sajttortát szerettem volna mindenképpen, mert már pár éve egyszer készítettem és akkor nagyon finom volt. Sok receptet átolvastam mire erre rábukkantam, ám közben ezen is változtattam itt-ott.
Hozzávalók: (17 kisebb szelethez)
- 6 evőkanál vaj
- 20 dkg kekszpor
- 60 dkg krémsajt (én sima tömlős medve sajtot használtam)
- 3 tojás
- 20 dkg cukor
- 2 teáskanál vanilliaaroma
- 4,5 dl tejföl
A tetejére:
- piros zselatin
- fagyasztott, vagy friss gyümölcs
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a kekszet. Ezt tegyük bele egy korábban vajjal kikent tortaformába, jól nyomkodjuk bele és 10-15 percre rakjuk be a sütőbe. (1.kép) A sajtot, a cukor felét a tojást és 1 teáskanál vanilliaaromát keverjük simára egy robotgéppel. (2.kép) Öntsük a formába (3.kép) majd 30-35 percre rakjuk sütőbe. (4.kép) Akkor jó, ha már nagyon világos barna és közében sem túl folyós. A tejfölt keverjük össze a maradék cukorral és a maradék vanilliaaromával, majd ezt is öntsük bele a formába. (5.kép) Még 10 percig süssük. (6.kép) Hagyjuk jól lehűlni, akár egy éjszakára is. Ezután mehet rá a gyümölcs.
A tortazselét készítsük el a leírtak szerint. (1.kép) Ha esetleg fagyasztott gyümölcsöt használtok, a zselé készítésénél felhasználhatjátok a gyümölcsökből kiolvasztás során hátramaradt gyümölcslét is. Az én esetemben ez kb. 1 dl volt, és még ehhez öntöttem hozzá 2 dl vizet. A zselét néhány perc (10) hűtés után önthetitek a tortára. Kb 1-2 óra alatt megszilárdul teljesen. Fogyasztásig tegyétek hűtőbe a tortát!
Kezdetben kicsit féltem, hogy nem fog ízleni senkinek, de aztán kb. 10 perc alatt elfogyott! Az íze elsőre furcsa lehet, de a második falat után már abba sem tudjátok majd hagyni!