A tavalyi bodzaszörpön felbátorodva, idén úgy gondoltam nehezítek egyet, és lekvárt/dzsemet készítek eperből. (ha valakit érdekel, hogy mi különbség kattintson ide) Olyan jól sikerült az első adag, hogy utána még 3x kellett készítenem + egy külön adagot apukámnak, amely Xilit felhasználásával készült, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
A recept nagyon egyszerű:
- 1-1,2 kg eper
- 0,5 kg cukor
- 1 csomag dzsemfix extra (2:1)
Az epreket megmostam, eltávolítottam a zöldjét, majd nagyobb darabokra vágtam. Egy lábosba raktam, rá a cukrot és hagytam egy napig állni. Másnap, -ha túl sok levet eresztett- leöntünk róla 3-5 dl levet, ez iható egy kis citrommal, és kész is a finom eperszörp, limonádé. A maradékot forrástól számított 5-10 percig főztem. Végül kimosott, felmelegített, száraz üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem, hogy lassan kihűljenek. Hűvös, naptól védett helyen tároljátok!
Diabetikus:
Ezt még egyszerűbben oldottam meg, vettem fél kg xilites befőzőcukrot. Ezt öntöttem rá az eperre, vártam egy napot, majd felforraltam és 5-10 perc után megint csak üvegekbe töltöttem, majd száraz dunsztba raktam őket.
Tejberizzsel is nagyon finom!:)
Picit még szépítgettem őket: