Kisgyerek koromban imádtam a karamellát, esténként karamellás tejet ittam és úgy mentem aludni. Mára ezt a szokásomat elhagytam, ám az édesség imádata megmaradt!:) Itt a blogon is gyakran írok egy-egy finom csoki, vagy sütemény elkészítéséről.
Már régen kacérkodtam a gondolattal, hogy grillázst kéne csinálni, csak valahogy mindig közbe jött valami. Múlt héten viszont belevetettem magam a készítésébe. Maga a grillázs fél óra alatt kész van, a dió törés az, ami kicsit tovább tart. Persze ha valaki nem szereti a diót, készítheti mandulából vagy mogyoróból is!:)
Hozzávalók:
- 5 dkg apróra tört dió
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
A dióbélt beletettem egy erős zacskóba, és sodrófával aprítottam megfelelő méretűre. Mérjük ki a dióból és a cukorból is a megfelelő mennyiséget, majd a cukrot tegyük fel főni. Az elején nem nagyon fog történni semmi, majd pár perc után a cukor széle kezd bebarnulni és folyóssá válni. Maradjuk mellette folyamatosan, mert könnyen leéghet. Amikor kezd méz állagúvá válni és az összes cukor feloldódott, mehet bele a dió. Levehetjük a tűzről.
Öntsük gyorsan szilikon formába, vagy bármilyen más formába amit előtte kibéleltünk sütőpapírral. Fontos, hogy ne legyen túl vastag a grillázs. Én az itthoni szilikonos őzgerincformába öntöttem,amelyből 1 óra után szépen ki is tudtam venni.
Miután kihűlt (kb 1 óra), kivesszük a formából és egy vágódeszkán a klopfolóval összetörjük kicsit. Én most csak otthoni fogyasztásra készítettem egy kisebb adagot, de a grillázs tökéletes bonbonok bevonására is. Ebben az esetben is érdemes összetörni kisebb darabokra, de utána még a darálóba is be kell tenni, hogy finom por szerű anyagot kapjunk.