ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

9 Kísérlet gyerekeknek

2020. március 31. - sebidori91

Most, hogy mindenki otthon kényszerül maradni, rengeteg ötlet, letölthető feladatlap, applikáció kering az interneten, hogy lefoglaljuk a gyerekeket. Ha szeretnétek valami különlegességet csempészni a hétköznapokba, akkor mindenképpen ajánlom a kísérleteket.

Óvónőként azt gondolom, hogy rengeteg előnye van a kísérletezéseknek:

  • nem kell képernyő előtt ülni
  • gondolkodásra sarkallja a gyerekeket
  • olyan tudást ad, amit biztosan nem felejt el, hiszen átélte, maga hozta létre
  • újra és újra megismételheti (ha van alapanyag)

Olyan kísérleteket gyűjtöttem most össze, amelyhez minden alapanyagot megtaláltok otthon, ez bizony nehézkes volt, mert sajnos rengeteg népszerű youtube csatorna, külföldi oldal kecsegtet klassz ötletekkel, csak aztán meglátja az ember a hozzávalókat és máris elmegy a kedve. 

Még több ötletért, kövessetek facebookon is! :) 

Lássuk a listát: 

  1. A szappan varázsa
    Hozzávalók: egy tál víz, valami amit beleszórsz (homok, vagy bármilyen fűszer) szappan
    Egy tálba tesztek vizet, és beleszórjátok a "koszt", gyermek belenyúl, koszos lesz az ujja. Ismételjétek meg szappanos ujjal, akkor történik a varázslat.

  2. Úszik, vagy süllyed a vízben? Hozzávalók: egy nagy tál víz (jó ha mély), mindenféle tárgy, amit találtok.
    A mély tál vízbe kezdjétek el belerakni a tárgyakat, előtte tippeljétek meg, hogy úszik, vagy lesüllyed a vízen. A nagyobb sűrűségű anyagok fognak lesüllyedni. Próbáljátok ki mindenképpen papírral, zsebkendővel, mert ott először úszik, majd lesüllyed. Bármit belerakhattok, tábla csokit, vagy chipses zacskót, aztán egy darab chipset is. Jó móka! :) 
  3. Kézműveskedés:
    Hozzávalók: fehér zsírkréta, vagy gyertya és vízfesték
    Rajzoljatok fehér zsírkrétával, vagy fehér gyertyával bármit egy papírlapra, van vízfestékkel menjetek át rajta. Megtörténik a varázslat, ahol zsírkrétás, ott fehér marad a papír. Nagyon szép alkotások születhetnek. 
    How to Make Crayon Resist Art 2020 | Entertain Your Toddler
  4. Ha van a kertben, vagy tudtok szerezni pár lágyszárú virágot (pl szegfű) akkor mindenképp próbáljátok ki ezt: Tegyétek a virágokat különböző színű vízbe (lehet festék is, de mindenképp gyerekbarát festék, ami nem mérgező, vagy ételfesték) és 2-3 nap múlva meglátjátok az eredményt: olyan színű lesz  a virág, mint  a vize. 
  5. Színes papírtörlő: Bizonyára most sokunknak van otthon papírtörlője :D Ebből kellene pár kockát feláldozni. Kérjük meg a gyerekeket hogy rajzoljanak rá, vagy csak a rajta lévő nyomott mintán menjetek át  filccel majd spricceljünk rá egy kis vizet. A festék gyönyörűen szét fog terülni, akár a batikolás. :)

  6. Kinyíló virágok: vágjatok ki szirmos virágokat, és színezzétek ki ceruzával, majd hajtsátok be a közepére a szirmokat. Ezt tegyétek vízre, néhány másodperc múlva a virágok gyönyörűen kinyílnak. :)
  7. Színek varázsa ismét: 
    Hozzávalók: egy lapos tál, benne tej, ételfesték, mosogatószer, fültisztító pálca
    Öntsetek egy lapos tálba tejet, majd csöpögtessetek bele különböző ételfestéket. A fültisztítót mártsátok bele mosogatószerbe és ezzel nyúljatok a tálba. Gyönyörű színörvény lesz! ;)
    milk and colours science experiment for kids using dish soap
  8. Udvari játéknak szuper.
    Hozzávalók: műanyag PET palack,aminek az alját vágjátok le, zokni, vagy anyag darab (nem túl sűrű szövésű) mosogatószeres víz
    A műanyag palack aljára húzd fel a zoknit, mártsátok a mosogatószeres vízbe (ne sajnáljátok) és az üveg másik oldalán lehet fújni. Klassz kis buborék kígyók lesznek belőlük. Ha fúj a szél, még nagyobb móka! 
    Rainbow Bubble Snakes – Housing a Forest
  9. Babcsíráztatás
    Hozzávalók: bab, vatta, befőttes üveg, víz
    Tegyétek  a babot vizes vattára, ügyeljetek rá, hogy mindig vizes egyen a vatta, de ne álljon benne a víz. A bab nagyon gyorsan kicsírázik, és szuper megfigyelni a fejlődését, hogyan lesz a termésből egy újabb növény! Ha elég nagyra nő, el is ültethetitek földbe! Kapcsolódó mese: Az égig érő paszuly

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr6115577784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása