Manapság évről évre rengeteg pénz költünk karácsonyfadíszekre. Elgondolkoztatok már azon, hogy a nagyanyáink idejében, amikor nem volt ennyi csili-vili plasztik dísz, mivel öltöztették fel az ünnepi fát? Hát mi két éve karácsonykor elhatároztuk, hogy mézeskalácsot és habcsókot teszünk rá. Mi is meglepődtünk rajta, hogy milyen jól sikerült! (lejebb olvashatjátok a mézeskalács receptjét)
Mézeskalács
Hozzávalók:
- 1kg liszt
- fél csomag szódabikarbóna
- őrölt fahéj, szegfűszeg, reszelt citromhéj
- 25dkg margarin
- 35-40dkg méz
- 2tojás
Elkészítés:
1kg finomliszthez hozzákeverek fél csomag szódabikarbónát, ízlés szerint a fűszereket. A liszt közepébe 1 db 25dkg-os margarint helyezek. 35-40 dkg mézet 25dkg cukorral fölforralok, majd a lisztbe helyezett margarinra öntöm. Ha a margarin kissé megolvadt, 2tojás sárgáját adok hozzá. Melegen összegyúrom, nyújtom, majd szaggatom. Sütés előtt tojással megkenem. Közepes sütőben 8-10 perc alatt világosbarnára sütöm.
Díszítés:
1tojás fehérjét 15dkg porcukorral verjünk kemény habbá. Ezt a fehér masszát tegyük uzsonnás nejlonzacskó egyik csücskébe, amit hústűvel kilyukasztunk. Díszíthetünk is! Használhatunk még a boltban kapható színes reszelékeket is!
Habcsók:
A díszítésből megmaradt fehér cukros tojásfehérjét szoktam sütőpapírra nyomni kör alakban. Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a külseje kemény nem lesz, vagy látom hogy, kezd kicsit barnulni.