ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Születésnapra

2012. április 10. - sebidori91

Most két nagyon finom és nagyon egyszerű torta receptet szeretnék veletek megosztani. Az elsőt -a csokisat- azért szeretem, mert nem az az édes vajas ízű általános csoki torta, hanem nagyon finom, nagyon csokis és iszonyú laktató:) . A másodikat még csak egyszer készítettem el, ráadásul a recept szerint rosszul, még is akkora sikert aratott, hogy az ismerősök nyomására újra meg kell csinálnom hamarosan.

Brutális csoki torta

hozzávalók:

  • 20dkg liszt
  • 20dkg cukor
  • 1tk sütőport
  • fél tk szódabikarbóna
  • 2tk vanília kivonat
  • másfél dl tejfől
  • 17-18dkg Rama vaj (puha)
  • 8-9dkg igazi kakaó
  • 2 egész tojás

A hozzávalókat szépen egy tálba rakjuk, és jól elkeverjük. Ha ezzel készen vagyunk, már kész is a tészta, már csak ki kell sütni!:) Két 20cm átmérőjű tortaformába tesszük, és 180 fokon fél óra alatt megsütjük. Ezután kivesszük óvatosan a sütőformából. Nem kell félni, ha a teteje kicsit meg van repedve, vagy szét akar esni, óvatosan kell vele bánni, és ha rátesszük a krémet, attól majd szépen összeáll!

Krém:

  • 17-18dkg étcsokoládé
  • 8dk Rama vaj
  • 1ek olaj (ettől lesz fényes)
  • 1tk vanília kivonat
  • 1 és negyed dl tejföl
  • 15-20 dkg porcukor (max 30dkg)

Az étcsokoládét a vajjal felolvasztom, forró víz felett. Hozzáadom a vanília kivonatot, a tejfölt és jól összekeverem.A porcukrot kimérem, és átszitálom. (így szüntetem meg a csomókat) Ezután beleteszem a krémbe. Azért írtam hogy 15-20 dkg porcukrot, mert én általában érzés szerint szoktam belerakni. Az a lényeg hogy ne legyen túl folyós, de ne legyen túl sűrű sem. (közben lehet kóstolgatni, és amikor úgy érezzük hogy már elég édes, és elég sűrű, akkor elég).

A krém felét a két tészta közé tesszük, (a szélektől kb 2cm-re, ha rátesszük a felső tésztát is, akkor úgyis oda fog folyni középről) majd a maradékkal bevonjuk az egész süteményt.

TIPP: lehet díszíteni meggyel, sőt én a két tészta közé is szoktam tenni néhány meggyszemet.

A receptet Nigela Lawson egyik műsorából vettem, itt lehet megnézni a videót: katt.

csokitorta2.jpg csokitorta.jpg

_____________________________________________________________________________________________

Epres túrótorta

Hozzávalók: (tésztához)

  • 3 tojás
  • 60g cukor
  • 75g liszt
  • csipet só
  • csipet sütőport

Krémhez:

  • 0,5 kg túró
  • 20dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2dkg zselatin
  • 0,5 dl citromlé
  • 0, 5 l tejszín
  • 1 zacskó (12g) tortazselé
  • 1-2 ek tejföl

Elkészítés:

A fehérjét és a sót kemény habbá verjük. A tojás sárgáját a cukorral addig keverem robotgéppel, amíg a cukor el nem olvad. Eközben a lisztet és a sütőport összekeverem. A tojás sárgájás cukorhoz hozzáadom a lisztes sütőport és a kemény habot. (a habot óvatosan, hogy ne essen össze) A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük. Szép, világosbarnára sütjük. (kb 20-25 perc)

A tejszínt kemény habbá verjük fel (ajánlatos egy éjszakára hűtőbe tenni használat előtt a habtejszínt, így könnyeben lesz belőle kemény hab) . A túrót cukorral, vaníliás cukorral és egy kevés (2-3 evőkanál) tejföllel habosra keverem. A zselatint a 0,5 dl citromlével (vagy akár egy egész citrom leve) felfőzzük, majd egy kanállal teszünk a túrókrémbe. Gyorsan elkeverjük, majd szépen lassan keverés közben a túrókrémhez adjuk a maradék zselatint. Gyorsan robotgéppel csomómentesre keverjük, végül a tejszínhabot is hozzáadjuk. Ezt a krémet a már kihűlt tésztára öntjük, majd betesszük a hűtőbe. Pár óra alatt megdermed, és a tetejére tehetjük a felvágott gyümölcsöt. A piros tortazselét a leírás szerint elkészítjük ( a zacskó hátulján megtaláljuk), majd szépen lassan a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe és pár óra elteltével már fogyasztható!:)

Az eredeti receptet innen vettem, a sütés során hozzáadtam egy két dolgot, vagy másképp írtam lel.

IMG_1638.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr494381358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása