Most két nagyon finom és nagyon egyszerű torta receptet szeretnék veletek megosztani. Az elsőt -a csokisat- azért szeretem, mert nem az az édes vajas ízű általános csoki torta, hanem nagyon finom, nagyon csokis és iszonyú laktató:) . A másodikat még csak egyszer készítettem el, ráadásul a recept szerint rosszul, még is akkora sikert aratott, hogy az ismerősök nyomására újra meg kell csinálnom hamarosan.
Brutális csoki torta
hozzávalók:
- 20dkg liszt
- 20dkg cukor
- 1tk sütőport
- fél tk szódabikarbóna
- 2tk vanília kivonat
- másfél dl tejfől
- 17-18dkg Rama vaj (puha)
- 8-9dkg igazi kakaó
- 2 egész tojás
A hozzávalókat szépen egy tálba rakjuk, és jól elkeverjük. Ha ezzel készen vagyunk, már kész is a tészta, már csak ki kell sütni!:) Két 20cm átmérőjű tortaformába tesszük, és 180 fokon fél óra alatt megsütjük. Ezután kivesszük óvatosan a sütőformából. Nem kell félni, ha a teteje kicsit meg van repedve, vagy szét akar esni, óvatosan kell vele bánni, és ha rátesszük a krémet, attól majd szépen összeáll!
Krém:
- 17-18dkg étcsokoládé
- 8dk Rama vaj
- 1ek olaj (ettől lesz fényes)
- 1tk vanília kivonat
- 1 és negyed dl tejföl
- 15-20 dkg porcukor (max 30dkg)
Az étcsokoládét a vajjal felolvasztom, forró víz felett. Hozzáadom a vanília kivonatot, a tejfölt és jól összekeverem.A porcukrot kimérem, és átszitálom. (így szüntetem meg a csomókat) Ezután beleteszem a krémbe. Azért írtam hogy 15-20 dkg porcukrot, mert én általában érzés szerint szoktam belerakni. Az a lényeg hogy ne legyen túl folyós, de ne legyen túl sűrű sem. (közben lehet kóstolgatni, és amikor úgy érezzük hogy már elég édes, és elég sűrű, akkor elég).
A krém felét a két tészta közé tesszük, (a szélektől kb 2cm-re, ha rátesszük a felső tésztát is, akkor úgyis oda fog folyni középről) majd a maradékkal bevonjuk az egész süteményt.
TIPP: lehet díszíteni meggyel, sőt én a két tészta közé is szoktam tenni néhány meggyszemet.
A receptet Nigela Lawson egyik műsorából vettem, itt lehet megnézni a videót: katt.
_____________________________________________________________________________________________
Epres túrótorta
Hozzávalók: (tésztához)
- 3 tojás
- 60g cukor
- 75g liszt
- csipet só
- csipet sütőport
Krémhez:
- 0,5 kg túró
- 20dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2dkg zselatin
- 0,5 dl citromlé
- 0, 5 l tejszín
- 1 zacskó (12g) tortazselé
- 1-2 ek tejföl
Elkészítés:
A fehérjét és a sót kemény habbá verjük. A tojás sárgáját a cukorral addig keverem robotgéppel, amíg a cukor el nem olvad. Eközben a lisztet és a sütőport összekeverem. A tojás sárgájás cukorhoz hozzáadom a lisztes sütőport és a kemény habot. (a habot óvatosan, hogy ne essen össze) A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük. Szép, világosbarnára sütjük. (kb 20-25 perc)
A tejszínt kemény habbá verjük fel (ajánlatos egy éjszakára hűtőbe tenni használat előtt a habtejszínt, így könnyeben lesz belőle kemény hab) . A túrót cukorral, vaníliás cukorral és egy kevés (2-3 evőkanál) tejföllel habosra keverem. A zselatint a 0,5 dl citromlével (vagy akár egy egész citrom leve) felfőzzük, majd egy kanállal teszünk a túrókrémbe. Gyorsan elkeverjük, majd szépen lassan keverés közben a túrókrémhez adjuk a maradék zselatint. Gyorsan robotgéppel csomómentesre keverjük, végül a tejszínhabot is hozzáadjuk. Ezt a krémet a már kihűlt tésztára öntjük, majd betesszük a hűtőbe. Pár óra alatt megdermed, és a tetejére tehetjük a felvágott gyümölcsöt. A piros tortazselét a leírás szerint elkészítjük ( a zacskó hátulján megtaláljuk), majd szépen lassan a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe és pár óra elteltével már fogyasztható!:)
Az eredeti receptet innen vettem, a sütés során hozzáadtam egy két dolgot, vagy másképp írtam lel.