Régóta szerettem volna vásárolni egy fagylaltgépet, ugyanis imádom a fagyit. Tavaly egy rövid fagyi kurzuson vehettem részt, ezután nem volt kérdéses, hogy be kell szereznem egyet. Hosszas nézelődés után, erre a kis Fagor gépre esett a választásom, amit azóta nem bántam meg. Ár-érték arányban, méreteiben, tudásában is tökéletesen megfelel a házi fagylaltkészítéshez. Bevallom, kellett azért gyakorolni, hogy tutira sikerüljenek a fagyik, de most már van többféle bevált receptem. Ezek közül osztok meg veletek most egyet.
Erdei gyümölcsös fagylalt
Hozzávalók nagyjából 10-12 gombóchoz:
- 50 dkg fagyasztott erdei gyümölcs keverek (frissből is készíthetitek, de sajnos az áfonya, málna és a ribizli horribilis ára miatt maradtam a mirelit verziónál)
- 2 tojás fehérje
- 20-25 dkg cukor (savanykásan szeretem, közben érdemes kóstolgatni)
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy szűrőbe tesszük a gyümölcsöt és hagyjuk kiolvadni. Ezután, rátesszük a cukrot és botmixszerrel pépesítjük. Én szeretem a fagyiban a darabkákat, ezért csak nagyjából törtem össze a gyümölcsöket. Ha zavarnak a magok, akkor egy szűrőn kell átpasszírozni a gyümölcsöket. Ez elég pepecselős, időigényes munka, így én ezt kihagytam. (és persze engem nem zavarnak a magok) Önthetjük a fagylaltgépbe.
TIPP: kapcsold be a fagyi géped, (keverjen a keverőlapát is) és csak ezután öntsd bele a gyümölcsös-cukros pépet a kis lyukon keresztül. Én véletlenül előbb tettem bele a krémet és csak után próbáltam beindítani a gépet, így viszont fél cm vastagon a gyümölcs ráfagyott a fagyi gép falára és a lapát nem tudott keverni.
5 perc után a lyukon keresztül hozzáadhatjuk a két tojás felvert habját.
Nekem 20 perc alatt elkészült, azonnal fogyasztható, de ha egy picit fagyottabban szereted, akkor tedd be 15 percre a fagyasztóba. A nyers tojás miatt érdemes 2 maximum 3 napon belül elfogyasztani!
Csokifagyival is tökéletes páros: