ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Mindent a decoupage technikáról

2014. január 18. - sebidori91

Mi is az a decoupage?
Szalvétatechnika, ám a nevével ellentétben nem csak szalvétát használhattok díszítésre, hanem vastagabb deoupage papírokat, rizspapírt vagy akár selyempapírokat is. 

Miért olyan népszerű? 
Mert rengeteg különböző felületet díszíthettek vele -papír, fa, üveg, porcelán, kerámia, fém- , nagyon egyszerű vele dolgozni és mert a hozzávalókat is 1-2 ezer forintból be lehet szerezni. 

Mire lesz szükségem? 
Legalább 3 különböző méretű ecsetre. Egy nagyon vastagra az alapozáshoz; egy közepesre a nagy felületekre; és egy picire hogy az apró részletek is szépen el legyenek dolgozva. Egy decoupage ragasztó/lakkra, ez a Kreatív Hobby üzleteiben kapható, saját márkás, kettő az egyben. Szerintem nagyon praktikus (kevesebb helyet is foglal) és teljesen jól megfelel mind a ragasztáshoz, mind pedig a lakkozáshoz. Jó, ha mindig van kéznél egy fehér hobby festék, mert a sötétebb felületeket először át kell festeni fehérrel (főleg ha vékony szalvétát, selyempapírt, rizspapírt akarunk használni), máskülönben a minta nem fog érvényesülni. 

Mire figyeljek munka közben? 

  • Ha szükséges a felületet átkenni fehér festékkel, akkor mindenképpen elég időt hagyjunk a száradásnak. 
  • Ha üveget szeretnénk díszíteni, ügyeljünk arra, hogy a szalvétánk sötétebb színű legyen, mert a világos, fehér színek egyáltalán nem mutatnak jól rajta.
  • Miután beragasztóztuk a felületet és ráhelyeztük a szalvétát, ecsettel belülről kifelé haladva simítsuk a felületre. Így lesz a legsimább az eredmény, hiszen a középen beragadt buborékokat kifele toljuk a szélek felé.
  • Szalvéta használatánál nagyon óvatosan, kevés ragasztót használjunk, mert nagyon könnyen elszakadhat.
  • Vastagabb decoupage papírnál pedig alapozásnál ne spóroljunk a ragasztóval, mert a papír beszívja. Ha keveset rakunk alá, nem tapad meg olyan jól.
  • Ha egyeletlen felületet szeretnék, ezzel a technikával díszíteni válasszunk nonfiguratív papírokat, így megkönnyítve a saját munkánkat. Ez esetben nem baj, ha picit elcsúszik, elszakad a papír, hiszen nem lesz olyan feltűnő.

Idén karácsonykor egy reggelizős tálcát készítettem vastagabb decoupage papírral: (itt figyelni kellett, hogy jó vastagon kenjem le lakkal 3-4 alkalommal is, így egy nedves ronggyal bármikor tisztítható)

decoupage01.JPG

Teafilter tartó:

decoupage03.JPG

decoupage02.JPG   

 

IDE kattintva eléritek az összes bejegyzést, melyben decoupage technikát használtam. Találtok majd vállfát, húsvéti tojást, képkeretet, füzetet, mécsestartót egyszóval rengeteg mindent!:) 

További szuper decoupage ötletek: 

szemüvegtok

üvegtál

befőttesüveg tető

gyertya

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr165769124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása