ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Csokis rágcsa

2013. december 27. - sebidori91

Azt hiszem, a környezetemben élők kezdenek hozzászokni (és egyben élvezik is), hogy ha ajándékozásról van szó, akkor én biztosan valamilyen házi készítésű finomsággal fogok készülni. Még születésnapomra kaptam egy nagyon jó könyvet, amiben rengeteg otthon elkészíthető bonbon és praliné recept van. Innen vettem az új receptet is, amit most megosztok veletek. (a könyvről bővebben információkat itt találtok.)

Ez egy egyszerű recept, aki csak próbálkozik az otthoni édességek elkészítésével bátran vágjon bele, mert garantált a sikerélmény!:) Ajándéknak is kiváló, igazi téli, finom csemege!:)

Hozzávalók: (egy adag, kb. két kis marék)

  • megpucolt mogyoró, dió, mandula 
  • 3 ek cukor
  • 40 ml víz
  • 1 tábla tejcsoki
  • kakaópor (opcionális)

Serpenyőben zsír nélkül pár perc alatt folyamatos keverés közben aranybarnára pirítjuk a magokat.

csemege01.JPG

 

Felöntjük a cukros vízzel, majd addig főzzük, amíg a víz elpárolog és a cukor is lassan karamellizálódik (barnul).

 csemege02.JPG

Levesszük a tűzről és egy sütőpapírral kibélelt tálcára helyezzük egymástól szétválasztva. 

csemege03.JPG

csemege04.JPG

Miután megszilárdultak, újra egy tálba tesszük. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit és a magokra öntjük. Átkeverjük, hogy mindenhova jusson és újra a sütőpapíros tálcára helyezzük, úgy rendezzük őket, hogy ne ragadjanak egymáshoz.

csemege05.JPG

Végül megszórhatjuk kakaóporral vagy fahéjjal. Selyempapírral bélelt dobozba tegyük, hűvös helyen tároljuk. 

csemege07.JPG

csemege06.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr445712130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2013.12.28. 12:49:28

Sokkal gyorsabb, és szintén jó: vajkaramellás dió. Maréknyi kristálycukrot, és két deka vajat (nem kell mérni, csak találomra) teszek egy lábosba és picit megsózom. Tűzhely, felovasztom, kevergetem, és mikor középbarnára karamellizálódott, leveszem a tűzről, egy villával beleforgatok egy marék diót. Nem kell, hogy teljesen beborítsa a szemeket a massza, csak kenődjön minden szemre. Kirakom egy tányérra, (nem papírra, nem fóliára, ugyanis a tányér nem ragad bele a dióba, mint az előzőek), szétterítem, és pár perc múlva, mikor már meg lehet fogni, szétszedem a nagyobb gubancokat. (Azért villával, mert arra ragad rá a legkevesebb massza, és ha vaj sincs otthon, akkor pici olajat szoktam önteni a cukorhoz, és nem vajkaramellás, hanem karamellás dió lesz.) Kb. tíz perc, a lábast pedig a mosogatóban teleengedem vízzel, és „elmosogatja” magát.
süti beállítások módosítása