ötletek a hétköznapokra

Be Creative!

Be Creative!

Téli vitaminbomba: csipkebogyó

2013. január 07. - sebidori91

Amint azt tegnap írtam, a szombati nap azzal telt, hogy sétáltunk az erdőben és csipkebogyót szedtünk a nagymamámnak. Valamilyen oknál fogva most kitalálta, hogy ő hecsedli lekvárt fog főzni. Az utcánkban is volt pár kósza bokor, de azok nem voltak túl szépek, ezért úgy döntöttem, hogy a közeli erdőben is szerencsét próbálok. Fél óra séta után és a barátom kutyájának a szimatának köszönhetően megtaláltuk a hecsedli Kánaánt!:) A szedés elég macerás volt, mert a bokor nagyon szúrós és a bogyó nagyon kicsi, így rengeteget kellett szedni, hogy később lehessen belőle készíteni bármit is. 

hecsedli.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dömpi, a kutya, aki imádja a gyümölcsöket:

227614_10200291483985516_441380220_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kb. másfél kg bogyót sikerült szedni, ami nagyjából 3-4 kisebb üveg lekvárra elegendő. Figyelmeztetek mindenkit,  hogy iszonyú macerás elkészíteni, így aki nem elég elszánt az ne kezdjen hozzá. Szegény mamám is mondta, hogy soha többet nem fog ilyen lekvárt készíteni. Mindenesetre az eredmény nagyon finom lett, így én bátran ajánlom a vállalkozó kedvűeknek! 

Recept: 

  • 1 kg csipkebogyó
  • fél  kg kristálycukor
  1. A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
  2. A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél, vason főzzük, időnként megkevergetjük (könnyen leragad).
  3. A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.
  4. Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.
  5. Előkészítjük az üvegeket és a pépet (vason, lassú tűzön) feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

TIPP: Ha a lekvárt túl macerásnak gondolod, készíts belőle teát! 

Elkészítése:
- este egy evőkanálnyi csipkebogyó húst beáztatunk 2 dl hideg vízbe
- másnap reggel leszűrjük, majd feltesszük 2 dl vízzel együtt melegíteni, de nem forraljuk fel. Csak éppen elkezd jobban melegedni, akkor elzárjuk.
Ezáltal kapunk összesen 4 dl csipkebogyó levet. A felmelegített levet langyosra hűtjük, majd összeöntjük a két levet.
Ezt fogyasszuk egész nap.
Ezen módszerrel az összes vitamint kinyerhettük a termésből - a héjából és a magjából is -
. A csipkebogyót nem szabad forrázni, mert a benne lévő C-vitamin hő hatására kicsapódik, így leveszítjük eme értékes vitamint!

(forrás)

Készítettem nyomtatható címkéket is:

 

cimke2.jpg

 

 

 

 

 

 

cimkekicsi2.jpg

 

 

 

cimkekicsi3.jpg

 

 

 

 

 

További letölthető címkék a blog facebook oldalán: ITT megtekinthetőek és letölthetőek!:)

hecsedli_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becreative.blog.hu/api/trackback/id/tr75003532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása